САРАДЊА ПОЉОПРИВРЕДНОГ ФАКУЛТЕТА И МПШиВ РС КРОЗ РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОГРАМА „Унапређење квалитета кабасте и концентроване сточне хране произведене и спремљене на фармама пољопривредних произвођача“

0
886

У сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Пољопривредни факултет Универзитета у Источном Сарајеву, почео је са реализацијом Програма „Унапређење квалитета кабасте и концентроване сточне хране произведене и спремљене на фармама пољопривредних произвођача“ (у наставку: Програм), гдје право на подстицајна средства за анализу квалитета сточне хране произведене и спремљене на фармама (Пра­вил­ник о усло­ви­ма и на­чи­ну остваривања нов­ча­них под­сти­ца­ја за развој пољопривреде и се­ла, члан 71.) имају пољопривредна газдинства посредством овлашћене институције. Именовањем Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, као једне од двије овлашћене институције, утврђени су послови везани за анализу квалитета сточне хране, као и остале послове у вези анализе хране (узорковање хране, интерпретација резултата ипитивања, издавање стручних мишљења и тумачења).

Трајање програма обухвата период од 2021. (јул мјесец) до 2025. године, са могучношћу продужења. У току овог периода контроле сточне хране произведене на фарма, иста би се изводила сваке године. За 2021. годину, биће урађено 315 узорака сточне хране.

Анализа квалитета сточне хране (од припреме, преко анализа, до интерпретације) обављаће се у Лабораторији за испитивање квалитета сточне хране Пољопривредног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, која je снабдјевенa потребном, као и пратећим прибором и резервним материјалом, неопходним за физичко – хемијске анализе узорака сточне хране. Лабораторија функционишу по принципу редовног планирања и праћења извршења плана, набавци нове опреме, хемикалија, одржавању, еталонирању и обуци особља које је задужено за исту. Кадровски потенцијал обезбјеђује да лабораторија може одговорити на сваки захтјев корисника, не само у погледу поузаданости и правовремености резултата испитивања него и у погледу стручног тумачења добијених резултата.

Овим програмом биће обухваћена сљедећа хранива (кабаста, концентрована) која су произведена на фармама: сијено, сјенажа, силажа, угљикохидратна – енергетска концентрована хранива, протеинска, концентрати произведени на фарми, ТМП – комплетан оброк за животиње.

Параметри који ће бити обухваћени физичко – хемијским анализама, а који директно утичу на правилно балансирање оброка (који ће такође укомплетирати препоруке корисницима), су сљедећи: садржај сирових протеина (СП), садржај сирових масних материја (СММ), садржај сирове целулозе (СЦ), сирови пепео (минералне материје), pH вриједност (односи се на силажу и сјенажу), садржај суве материје (СМ)/влаге, безазотне екстраховане материје (БЕМ) – скроб и нижи угљикохидрати, као и обрачун енергетске вриједности сијена – нето енергије лактације (НЕЛ) и нето енергије меса (НЕМ). Поред тога, урадиће се и органолептичка своjства хранива.

 

Захваљујемо се МПШиВ РС на претходним, као и постојећој сарадњи и радујемо се будућим сарадњама, које ће за посљедицу имати развој пољопривреде и села Републике Српске.