УСМЈЕРЕЊЕ:
БИЉНА ПРОИЗВОДЊА
I ГОДИНА
НАЗИВ ПРЕДМЕТА |
СЕМЕСТАР |
ЧАСОВА |
ECTS |
ПР |
АВ |
ЛВ |
Неорганска хемија |
I |
3 |
0 |
2 |
7 |
Биологија I |
2 |
0 |
2 |
6 |
Агрометеорологија |
2 |
2 |
0 |
5 |
Математика |
2 |
2 |
0 |
6 |
Информатика |
2 |
0 |
2 |
6 |
Укупно седмично оптерећење |
11 |
4 |
6 |
30 |
21 |
НАЗИВ ПРЕДМЕТА |
СЕМЕСТАР |
ЧАСОВА |
ECTS |
ПР |
АВ |
ЛВ |
Органска хемија |
II |
3 |
0 |
2 |
7 |
Биологија 2 |
3 |
0 |
3 |
8 |
Пољопривредна статистика |
2 |
2 |
0 |
6 |
Пољопривредне машине |
2 |
2 |
0 |
6 |
Енглески језик |
2 |
0 |
0 |
3 |
Укупно седмично оптерећење |
12 |
4 |
5 |
30 |
21 |
II ГОДИНА
НАЗИВ ПРЕДМЕТА |
СЕМЕСТАР |
ЧАСОВА |
ECTS |
ПР |
АВ |
ЛВ |
Физиологија биља и биохемија |
III |
4 |
0 |
3 |
10 |
Генетика |
2 |
2 |
1 |
7 |
Микробиологија |
2 |
0 |
3 |
7 |
Педологија |
2 |
1 |
2 |
6 |
Укупно седмично оптерећење |
10 |
3 |
9 |
30 |
22 |
НАЗИВ ПРЕДМЕТА |
СЕМЕСТАР |
ЧАСОВА |
ECTS |
ПР |
АВ |
ЛВ |
Крмно биље |
IV |
2 |
3 |
0 |
6 |
Мелиорације |
2 |
3 |
0 |
6 |
Агрохемија |
3 |
0 |
3 |
8 |
Рурални развој |
2 |
1 |
0 |
6 |
Изборни предмети |
Чување и складиштење ратарских производа |
2 |
0 |
1 |
4 |
Услови чувања воћа и грожђа |
Сточарство |
Укупно седмично оптерећење |
11 |
7 |
4 |
30 |
22 |
III ГОДИНА
НАЗИВ ПРЕДМЕТА |
СЕМЕСТАР |
ЧАСОВА |
ECTS |
ПР |
АВ |
ЛВ |
Опште ратарство 1 |
V |
3 |
3 |
0 |
7 |
Опште воћарство 1 |
3 |
3 |
0 |
7 |
Опште повртарство |
2 |
3 |
0 |
6 |
Ентомологија 1 |
2 |
0 |
3 |
6 |
Изборни предмети |
Љековито биље |
2 |
0 |
1 |
4 |
Услови чувања воћа и грожђа |
Укупно седмично оптерећење |
12 |
9 |
4 |
30 |
25 |
НАЗИВ ПРЕДМЕТА |
СЕМЕСТАР |
ЧАСОВА |
ECTS |
ПР |
АВ |
ЛВ |
Опште ратарство 2 |
VI |
3 |
3 |
0 |
7 |
Опште воћарство 2 |
3 |
2 |
0 |
6 |
Посебно повртарство |
2 |
3 |
0 |
6 |
Ентомологија 2 |
2 |
0 |
2 |
5 |
Фитопатологија |
3 |
0 |
2 |
6 |
Укупно седмично оптерећење |
13 |
8 |
4 |
30 |
25 |
IV ГОДИНА
НАЗИВ ПРЕДМЕТА |
СЕМЕСТАР |
ЧАСОВА |
ECTS |
ПР |
АВ |
ЛВ |
Посебно ратарство 1 |
VII |
3 |
2 |
0 |
7 |
Посебно воћарство са виноградарством 1 |
3 |
2 |
0 |
7 |
Оплемењивање биља и сјеменарство 1 |
3 |
2 |
0 |
6 |
Организације и економика производње 1 |
3 |
2 |
0 |
6 |
Изборни предмети |
Чување и складиштење ратарских производа |
2 |
0 |
1 |
4 |
Органска пољопривреда |
Тржиште и маркетинг |
Укупно седмично оптерећење |
14 |
8 |
1 |
30 |
23 |
НАЗИВ ПРЕДМЕТА |
СЕМЕСТАР |
ЧАСОВА |
ECTS |
ПР |
АВ |
ЛВ |
Посебно ратарство 2 |
VIII |
3 |
2 |
0 |
6 |
Посебно воћарство са виноградарством 2 |
3 |
2 |
0 |
6 |
Оплемењивање биља и сјеменарство 2 |
3 |
2 |
0 |
6 |
Организације и економика производње 2 |
3 |
2 |
0 |
6 |
Трошкови и калкулације |
2 |
2 |
0 |
5 |
Завршни самостални рад |
|
1 |
Укупно седмично оптерећење |
14 |
10 |
0 |
30 |
24 |
Завршетком студијског програма Пољопривреда – модул Биљна производња студенти стичу знања и вјештине из области пољопривредне производње (ратарство, повртарство, крмно биље, воћарство, виноградарство). Сврха студијског програма је формирање високо образованих кадрова у области гајења биљака. Поред упознавања са класичном (конвенционалном) производњом студенти ће се у оквиру појединих предмета упознати и са технологијом органске производње биљних врста, а све са циљем производње здравствено исправне хране и очувања животне средине. Стечена знања, студентима завршених основних академских студија Пољопривреда – модул Биљна производња обезбјеђују стручност, односно компетенције за рад у: пољопривредним радним организацијама, као што су пољопривредни комбинатии задруге; предузећима која се баве продајом сировина за пољопривреду; предузећима која се баве дорадом сјемена пољопривредних биљака; предузећимакоја се баве маркетингом и продајом пољопривредних производа; сировинским одјељењима прерађивачке индустрије у пољопривреди; породичним газдинствима која се баве пољопривредном производњом; савејтодавним и стручним службама државног или приватног сектора; банкама и осигуравајућим друштвима; пољопривредним инспекцијским службама; привредним коморама и локалној самоуправи; средњешколском и високошколском образовању, научним институцијама и др.