Одбрана докторске дисертацијe “Утицај интеракције генотип х спољна средина на агрономске особине кромпира (Solanum tuberosum L.)“ кандидата мр Бранке Говедарице

0
832

Дана 17.06.2022. године на Пољопривредном факултету Универзитета у Источном Сарајеву, успјешно је одбрањена докторска дисертација кандидата мр Бранке Говедарица под називом „Утицај интеракције генотип х спољна средина на агрономске особине кромпира (Solanum tuberosum L.)“
Комисија за одбрану докторске дисертације била је у сљедећем саставу:

1. Др Зоран Јововић, редовни професор, Биотехнички факултет Подгорица, Универзитет Црне Горе, ужа научна област Ратарство – предсједник Комисије;
2. Академик Др Ново Пржуљ, редовни професор, Пољопривредни факултет, Универзитет у Бањалуци ужа научна област Генетика и оплемењивање пољопривредних биљака и Генетика и оплемењивање животиња (Оплемењивање биљака) – ментор и члан Комисије;
3. Др Миломирка Мадић, редовни професор, Агрономски факултет Чачак, Универзитет у Крагујевцу, ужа научна област Генетика и оплемењивање биљака (Оплемењивање биљака) – коментор и члан Комисије;
4. Др Мирјана Јововић, ванредни професор, Пољопривредни факултет, Универзитет у Источном Сарајеву, ужа научна област Наука о земљишту – члан Комисије и
5. Др Игор Ђурђић, доцент, Пољопривредни факултет, Универзитет у Источном Сарајеву, ужа научна област Ратарство – члан Комисије.

Резултати истраживања у оквиру докторске дисертације на тему „Утицај интеракције генотип х спољна средина на агрономске особине кромпира (Solanum tuberosum L.)“  представљају значајан допринос експерименталној провјери веза између проучаваних особина. Овим истраживањима добијен је одговор у ком производном рејону су испитивани генотипови дали најбоље резултате, не само када је у питању принос, већ и квалитет и биолошка вриједност кртола. За већину испитиваних сорти кромпира као најпогоднији локалитет показале су се Борике. Такође, добијени резултати су од великог значаја за разумијевање структуре и биолошке основе интеракције генотип x спољна средина и лакшем избору сорти.