Program doktorskih studija Upravljanje prehrambenim lancem organizovan je kao trogodišnji program studiranja. Program doktorskih studija je organizovan u tri godine i na osnovu nastavnih aktivnosti (predavanja, vježbe, seminari i dr) i polaganja ispita kandidati mogu ostvariti maksimalno 47 ECTS Ostale bodove 133 ECTS studenti stiču kroz obavezne i izborne aktivnosti (prezentacije i objavljivanje rezultata istraživačkog rada) i izradu doktorskog rada. Navedeni bodovi se skupljaju tokom tri studijske godine. (koliko je predviđen rok za trajanje doktorskih studija) prema odredbama Pravilnika o studiranju na doktorskim studijama i sticanju zvanja doktora nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu.
Popis obaveznih i izbornih predmeta i/ili modula
Broj časova aktivne nastave potrebnih za njihovu izvedbu i broj ECTS bodova
Naučna oblast | Poljoprivredne nauke |
Studijski program | Upravljanje prehrambenim lancem |
NASTAVNI PREDMET | SEMESTAR I FOND ČASOVA | ||||||||
RB | Šifra predm. | Naziv predmeta | Status:
Obavezni (O) Izborni (I) |
Semestar | Broj časova u semestru | ECTS | |||
zimski | ljetni | P | V | ||||||
PRVA GODINA | |||||||||
1. | Propisi o hrani | O | I | 7 | |||||
2. | Metodologija naučno-istraživačkog rada | O | I | 7 | |||||
3. | Predmet sa liste A | I | I | 5 | |||||
4. | Naučno istraživački rad | O | I | 11 | |||||
5. | Predmet sa liste A | I | II | 5 | |||||
6. | Predmet sa liste A | I | II | 5 | |||||
7. | Predmet sa liste B1 | I | II | 6 | |||||
8. | Naučno istraživački rad | O | II | 14 | |||||
DRUGA GODINA | |||||||||
9. | Predmet sa liste B2 | I | III | 6 | |||||
10. | Predmet sa liste B2 | I | III | 6 | |||||
11. | Naučno istraživački rad | O | III | 18 | |||||
IV | 30 | ||||||||
TREĆA GODINA | |||||||||
12. | Naučno istraživački rad | O | V | 30 | |||||
13. | Naučno istraživački rad | O | VI | 30 | |||||
Ukupno ECTS bodova po semestru | 180 |
Spisak izbornih predmeta
Lista predmeta A
Toksikologija hrane Risk Assessment of food Upravljanje kvalitetom u proizvodnji hrane Odabrana poglavlja metoda za praćenje bezbjednosti hrane Odabrana poglavlja napredne mikrobiologije Odabrana poglavlja eksperimentalne statistike Etika u proizvodnji hrane Biosigurnost hrane |
Lista predmeta B1
Genetički resursi biljaka Proizvodnja sjemena krmnog bilja Proizvodnja usjeva za biomasu i energiju Fiziološke osnove ishrane biljaka Etologija i dobrobit domaćih životinja Biologija i razmnožavanje voćaka Savremeni sistemi uzgoja voćaka i pomotehnika Ampelografija i vinarstvo Ekologija i agrotehnika povrtarskog bilja Integralna zaštita biljaka Marketing i tržište poljoprivrednih proizvoda |
Lista predmeta B2
Proizvodnja sjemena industrijskog bilja Primjena klasične i molekularne genetike u oplemenjivanju biljaka Fiziologija stresa biljaka Fiziologija rastenja, razića i produktivnosti biljaka Proizvodni sistemi u stočarstvu Organska stočarska proizvodnja Pomologija u voćarstvu Oplemenjivanje voćaka i vinove loze Integralna proizvodnja voća Savrmena tehnologija proizvodnje povrća Rasadnička proizvodnja povrća Upravljanje troškovima i investicijama u agrobiznisu Ekologija i agroekosistemi Primjenjena entomologija Sistemi proizvodnje u agrobiznisu Navodnjavanje poljoprivrednih kultura |