Studije drugog ciklusa – master studije, studijski program Poljoprivreda, koncipirane su kao jednogodišnji studijski program (dva semestra). Tokom godine studija student stiče 60 ECTS. Svi predmeti su jednosemestralni i nose odgovarajući broj ECTS. U okviru studijskog programa izučavaju se 2 obavezna predmeta (Metodologija naučno istraživačkog rada, Eksperimentalna statistika) te izborna grupa predmeta. Obavezni predmeti će dati proširena znanja iz oblasti metodologije naučno-istraživačkog rada, odnosno da studenti sticanjem novih saznanja budu sposobni da učestvuju u naučno istraživačkom radu, pisanju naučnih i stručnih radova. Da stekne znanja/razumijevanja za prepoznavanja važnijih segmenata poslovanja – prihode, rashode, novčane tokove, finansijsku strukturu, bonitet investitora (proizvođača), pokazatelja poslovnog uspjeha. Vještina za objedinjavanje teorijskog i praktičnog znanja biotehničko – tehnoloških elemenata uz ekonomsku opravdanost i mogućnost konkretne prijmene u praksi; specifičan proces »ovladavanja zanatom« – osposobnjavanje stručnjaka za posao da uz uštedu novca postignu bolju ekonomsku korist.
Polaganjem obaveznih predmeta student stiče 10 ESTS, a polaganjem izbornih predmeta još 20 ESTS. Stručna praksa izvodi se u drugom semestru (5 ESTS) Izradom završnog – master rada student može da stekne 25 ESTS. Ukupan zbir ESTS na studijskom programu je 60.
Nastavni plan drugog ciklusa akademskog studija (master – Poljoprivreda)
Naučna oblast | Poljoprivredne nauke |
Studijski program | Poljoprivreda |
Modul 1 | Biljna proizvodnja |
Modul 2 | Animalna proizvodnja |
Modul 3 | Agroekonomika i ruralni razvoj |
NASTAVNI PREDMET | SEMESTAR I FOND ČASOVA | |||||||||
RB | Šifra predm. | Naziv predmeta | Status:
Obavezni (O) Izborni (I) |
Semestar | Broj časova u semestru | ECTS | ||||
zimski | ljetni | P | V | |||||||
PRVA GODINA | ||||||||||
1. | IIP-1-1o | Metodologija naučno istraživačkog rada | O | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
2. | IIP-1-2o | Eksperimentalna statistika | O | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
3. | IIP-1-3i | Izborni predmet 1 | I | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
4. | IIP-1-4i | Izborni predmet 2 | I | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
5. | IIP-1-5i | Izborni predmet 3 | I | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
6. | IIP-1-6i | Izborni predmet 4 | I | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
7. | IIP-1-1o | Stručna praksa | – | II | 0 | 60 | 5.0 | |||
8. | IIP-1-2o | Studijsko-istraživački rad | – | II | 0 | 120 | 10.0 | |||
9. | IIP-1-3o | Završni master rad-diplomski rad | – | II | 0 | 180 | 15.0 | |||
Ukupno časova po semestru | 360 | 360 | ||||||||
Ukupno ECTS bodova po semestru | 30 | 30 | ||||||||
Ukupan broj ispita po semestru | 6 | 3 |
Spisak izbornih predmeta za modul 1: Biljna proizvodnja SP POLJOPRIVREDA (master akademske studije)
RB | Izborni predmeti modula 1
Biljna proizvodnja |
1. | Organska ratarska proizvodnja |
2. | Inovacije u ratarskoj proizvodnji |
3. | Unapređenje i zaštita agroekosistema |
4. | Invazivni korovi |
5. | Dorada i čuvanje semena ratarskih biljaka |
6. | Agrotehnika krmnog bilja |
7. | Mehanizacija biljne proizvodnje |
8. | Teorija oplemenjivanja biljaka |
9. | Proizvodnja sjemena ratarskih biljaka |
10. | Ishrana ratarskih i povrtarskih biljaka |
11. | Ishrana voćarskih, vinogradarskih i hortikulturnih biljaka |
12. | Zaštita ratarskih i povrtarskih biljaka od štetočina |
13. | Zaštita voćaka i vinove loze od štetočina |
14. | Bolesti ratarskih i povrtarskih biljaka |
15. | Bolesti voćaka i vinove loze |
16. | Gajenje povrća u zaštićenom prostoru |
17. | Osnove proizvodnje začinskih i aromatičnih biljaka |
18. | Berba, sortiranje,pakovanje i čuvanje povrća |
19. | Gajenje povrća u otvorenom prostoru |
20. | Proizvodnja reprodukcionog sadnog materijala |
21. | Pomotehnika u voćarstvu |
22. | Projektovanje u voćarstvu |
23. | Projektovanje u vinogradarstvu |
24. | Sistemi gajenja vinove loze |
25. | Instrumentalne metode hemijskih analiza |
26. | Metode laboratorijskog i terenskog istraživanja zemljišta |
27. | Zagađivači zemljišta |
Spisak izbornih predmeta za modul 2: Animalna proizvodnja SP POLJOPRIVREDA (master akademske studije)
RB | Izborni predmeti modula 2
Animalna proizvodnja |
1. | Tehnologija proizvodnje hrane za domaće i gajene životinje |
2. | Animalni genetički resursi |
3. | Selekcija i oplemenjivanje domaćih životinja |
4. | Organska animalna proizvodnja |
5. | Fiziologija i reprodukcija domaćih životinja-odabrana poglavlja |
6. | Zdravstvena zaštita i dobrobit domaćih životinja-odabrana poglavlja |
7. | Objekti i oprema u stočarstvu |
8. | Instrumentalne metode hemijskih analiza |
Spisak izbornih predmeta za modul 3: Agroekonomika i ruralni razvoj SP POLJOPRIVREDA (master akademske studije)
RB | Izborni predmeti modula 3
Agroekonomika i ruralni razvoj |
1. | Preduzetništvo u agrobiznisu |
2. | Menadžment poslovnih sistema u agrobiznisu |
3. | Menadžment poljoprivredne proizvodnje |
4. | Ruralna ekonomija |
5. | Valorizacija tipičnih i tradicionalnih proizvoda |
6. | Ruralni turizam |
7. | Investicije u poljoprivredi |
8. | Oblici finansiranja poslovnih sistema u poljoprivredi |
9. | Rizici i osiguranje u poljoprivredi |