Програм докторских студија Управљање прехрамбеним ланцем организован је као трогодишњи програм студирања. Програм докторских студија је организован у три године и на основу наставних активности (предавања, вјежбе, семинари и др) и полагања испита кандидати могу остварити максимално 47 ECTS Oстале бодове 133 ECTS студенти стичу кроз обавезне и изборне активности (презентације и објављивање резултата истраживачког рада) и израду докторског рада. Наведени бодови се скупљају током три студијске године. (колико је предвиђен рок за трајање докторских студија) према одредбама Правилника о студирању на докторским студијама и стицању звања доктора наука Универзитета у Источном Сарајеву.
Попис обавезних и изборних предмета и/или модула
Број часова активне наставе потребних за њихову изведбу и број ECTS бодова
Научна област | Пољопривредне науке |
Студијски програм | Управљање прехрамбеним ланцем |
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ | СЕМЕСТАР И ФОНД ЧАСОВА | ||||||||
РБ | Шифра предм. | Назив предмета | Статус:
Обавезни (О) Изборни (И) |
Семестар | Број часова у семестру | ECTS | |||
зимски | љетни | П | В | ||||||
ПРВА ГОДИНА | |||||||||
1. | Прописи о храни | О | I | 7 | |||||
2. | Методологија научно-истраживачког рада | О | I | 7 | |||||
3. | Предмет са листе A | И | I | 5 | |||||
4. | Научно истраживачки рад | O | I | 11 | |||||
5. | Предмет са листе A | И | II | 5 | |||||
6. | Предмет са листе A | И | II | 5 | |||||
7. | Предмет са листе Б1 | И | II | 6 | |||||
8. | Научно истраживачки рад | О | II | 14 | |||||
ДРУГА ГОДИНА | |||||||||
9. | Предмет са листе Б2 | И | III | 6 | |||||
10. | Предмет са листе Б2 | И | III | 6 | |||||
11. | Научно истраживачки рад | О | III | 18 | |||||
IV | 30 | ||||||||
ТРЕЋА ГОДИНА | |||||||||
12. | Научно истраживачки рад | О | V | 30 | |||||
13. | Научно истраживачки рад | О | VI | 30 | |||||
Укупно ECTS бодова по семестру | 180 |
Списак изборних предмета
Листа предмета A
Toксикологија хране Risk Assessment of food Управљање квалитетом у производњи хране Oдабрана поглавља метода за праћење безбједности хране Oдабрана поглављa напредне микробиологије Oдабрана поглавља експерименталне статистике Етика у производњи хране Биосигурност хране |
Листа предмета Б1
Генетички ресурси биљака Производња сјемена крмног биља Производња усјева за биомасу и енергију Физиолошке основе исхране биљака Eтологија и добробит домаћих животиња Биологија и размножавање воћака Савремени системи узгоја воћака и помотехника Aмпелографија и винарство Екологија и агротехника повртарског биља Интегрална заштита биљака Maркетинг и тржиште пољопривредних производа |
Листа предмета Б2
Производња сјемена индустријског биља Примјена класичне и молекуларне генетике у оплемењивању биљака Физиологија стреса биљака Физиологија растења, разића и продуктивности биљака Производни системи у сточарству Органска сточарска производња Помологија у воћарству Oплемењивање воћака и винове лозе Интегрална производња воћа Саврмена технологија производње поврћа Расадничка производња поврћа Управљање трошковима и инвестицијама у агробизнису Eкологија и агроекосистеми Примјењена ентомологија Системи производње у агробизнису Наводњавање пољопривредних култура |