Студије другог циклуса – мастер студије, студијски програм Пољопривреда, конципиране су као једногодишњи студијски програм (два семестра). Током године студија студент стиче 60 ЕCTS. Сви предмети су једносеместрални и носе одговарајући број ЕCTS. У оквиру студијског програма изучавају се 2 обавезна предмета (Методологија научно истраживачког рада, Експериментална статистика) те изборна група предмета. Обавезни предмети ће дати проширена знања из области методологије научно-истраживачког рада, односно да студенти стицањем нових сазнања буду способни да учествују у научно истраживачком раду, писању научних и стручних радова. Да стекне знања/разумијевања за препознавања важнијих сегмената пословања – приходе, расходе, новчане токове, финансијску структуру, бонитет инвеститора (произвођача), показатеља пословног успјеха. Вјештина за обједињавање теоријског и практичног знања биотехничко – технолошких елемената уз економску оправданост и могућност конкретне пријмене у пракси; специфичан процес »овладавања занатом« – оспособњавање стручњака за посао да уз уштеду новца постигну бољу економску корист.
Полагањем обавезних предмета студент стиче 10 ЕСТS, а полагањем изборних предмета још 20 ЕСTS. Стручна пракса изводи се у другом семестру (5 ЕСTS) Израдом завршног – мастер рада студент може да стекне 25 ЕСTS. Укупан збир ЕСTS на студијском програму је 60.
Наставни план другог циклуса академског студија (мастер – Пољопривреда)
Научна област | Пољопривредне науке |
Студијски програм | Пољопривреда |
Модул 1 | Биљна производња |
Модул 2 | Анимална производња |
Модул 3 | Агроекономика и рурални развој |
НАСТАВНИ ПРЕДМЕТ | СЕМЕСТАР И ФОНД ЧАСОВА | |||||||||
РБ | Шифра предм. | Назив предмета | Статус:
Обавезни (О) Изборни (И) |
Семестар | Број часова у семестру | ECTS | ||||
зимски | љетни | П | В | |||||||
ПРВА ГОДИНА | ||||||||||
1. | IIП-1-1о | Методологија научно истраживачког рада | О | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
2. | IIП-1-2о | Експериментална статистика | О | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
3. | IIП-1-3и | Изборни предмет 1 | И | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
4. | IIП-1-4и | Изборни предмет 2 | И | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
5. | IIП-1-5и | Изборни предмет 3 | И | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
6. | IIП-1-6и | Изборни предмет 4 | И | I | 45 | 15 | 5.0 | |||
7. | IIП-1-1о | Стручна пракса | – | II | 0 | 60 | 5.0 | |||
8. | IIП-1-2о | Студијско-истраживачки рад | – | II | 0 | 120 | 10.0 | |||
9. | IIП-1-3о | Завршни мастер рад-дипломски рад | – | II | 0 | 180 | 15.0 | |||
Укупно часова по семестру | 360 | 360 | ||||||||
Укупно ECTS бодова по семестру | 30 | 30 | ||||||||
Укупан број испита по семестру | 6 | 3 |
Списак изборних предмета за модул 1: Биљна производња СП ПОЉОПРИВРЕДА (мастер академске студије)
РБ | Изборни предмети модула 1
Биљна производња |
1. | Органска ратарска производња |
2. | Иновације у ратарској производњи |
3. | Унапређење и заштита агроекосистема |
4. | Инвазивни корови |
5. | Дорада и чување семена ратарских биљака |
6. | Агротехника крмног биља |
7. | Механизација биљне производње |
8. | Теорија оплемењивања биљака |
9. | Производња сјемена ратарских биљака |
10. | Исхрана ратарских и повртарских биљака |
11. | Исхрана воћарских, виноградарских и хортикултурних биљакa |
12. | Заштита ратарских и повртарских биљака од штеточина |
13. | Заштита воћака и винове лозе од штеточина |
14. | Болести ратарских и повртарских биљака |
15. | Болести воћака и винове лозе |
16. | Гајење поврћа у заштићеном простору |
17. | Основе производње зачинских и ароматичних биљака |
18. | Берба, сортирање,паковање и чување поврћа |
19. | Гајење поврћа у отвореном простору |
20. | Производња репродукционог садног материјала |
21. | Помотехника у воћарству |
22. | Пројектовање у воћарству |
23. | Пројектовање у виноградарству |
24. | Системи гајења винове лозе |
25. | Инструменталне методе хемијских анализа |
26. | Методе лабораторијског и теренског истраживања земљишта |
27. | Загађивачи земљишта |
Списак изборних предмета за модул 2: Анимална производња СП ПОЉОПРИВРЕДА (мастер академске студије)
РБ | Изборни предмети модула 2
Анимална производња |
1. | Технологија производње хране за домаће и гајене животиње |
2. | Анимални генетички ресурси |
3. | Селекција и оплемењивање домаћих животиња |
4. | Органска анимална производња |
5. | Физиологија и репродукција домаћих животиња-одабрана поглавља |
6. | Здравствена заштита и добробит домаћих животиња-одабрана поглавља |
7. | Објекти и опрема у сточарству |
8. | Инструменталне методе хемијских анализа |
Списак изборних предмета за модул 3: Агроекономика и рурални развој СП ПОЉОПРИВРЕДА (мастер академске студије)
РБ | Изборни предмети модула 3
Агроекономика и рурални развој |
1. | Предузетништво у агробизнису |
2. | Менаџмент пословних система у агробизнису |
3. | Менаџмент пољопривредне производње |
4. | Рурална економија |
5. | Валоризација типичних и традиционалних производа |
6. | Рурални туризам |
7. | Инвестиције у пољопривреди |
8. | Облици финансирања пословних система у пољопривреди |
9. | Ризици и осигурање у пољопривреди |